Designtip: Taalselectie, taalvlaggen zijn af te raden

De taalselectie van een website is een knop of menu waarmee de taal van de pagina kan worden geselecteerd. Dit element is noodzakelijk om er voor te zorgen dat bezoekers van de webpagina van alle nationaliteiten de inhoud kunnen lezen. Gelukkig kunnen we door het IP adres van de bezoeker bepalen waar deze zich bevindt. Dit houdt dus in dat de taalselectie alleen van toepassing is op mensen die de taal niet spreken van de regio waarin ze zich begeven.

Vaak wordt bij de taalselectie gebruik gemaakt van een vlaggetje om de taal aan te duiden. Hier zitten wel een paar haken en ogen aan: vlaggen zijn symbolen voor landen, niet per definitie voor talen. Ook wordt door gekleurde vlaggetjes te gebruiken veel aandacht getrokken naar dit element, terwijl dit element vaak niet het belangrijkst is op de pagina.

Lees meer hierover in dit Engelstalige artikel over Flags