Tips: Bescherm persoonsgegevens

Hoteliers.com heeft alle medewerkers getraind om voorzichtig om te gaan met persoonsgegevens en om de beste beveiliging te garanderen van systemen en locaties van persoonsgegevens. Daarnaast eisen we dezelfde beveiligingsniveau's van onze partners. Dit artikel bevat enkele tips om ongeautoriseerde toegang tot persoonlijke gegevens te voorkomen.

Organisatorische beveiligingsmaatregelen

De bescherming van persoonsgegevens begint met een goede infrastructuur van de fysieke maatregelen binnen uw organisatie.

• Het aannemen van de juiste mensen
    Zorg ervoor dat u referenties van sollicitanten controleert, zodat u ze kunt vertrouwen met persoonsgegevens van uw gasten.

• Geheimhoudingsverklaring
    Zorg ervoor dat werknemers een overeenkomst ondertekenen, zodat ze veilig om gaan met persoonsgegevens van uw gasten.

• Train alle medewerkers
    Zorg ervoor dat alle medewerkers worden getraind in de beveiliging van persoonsgegevens en in de beveiligingsmaatregelen die uw organisatie heeft genomen om ongeoorloofde toegang te voorkomen. Wachtwoordbeveiliging is ook een belangrijk onderdeel van deze training.

• Clean desk policy
    Zorg ervoor dat er geen papieren op kantoor liggen. Herinner medewerkers eraan bestanden met persoonsgegevens in een afgesloten kast te bewaren. Dit geldt voor kantoren, maar vooral voor openbare ruimtes zoals de receptie, spa of restaurant van het hotel.

• Draagbare apparaten
    Laat nooit draagbare apparaten, zoals smartphones, tablets of laptops, onbeheerd achter. Vergrendel altijd uw computer als u wegloopt van uw bureau. Laat nooit een draagbaar apparaat in uw auto achter (dieven hebben nu zelfs trackers die kunnen zien of een draagbaar apparaat in de kofferbak van een auto achterblijft).

• Afgedrukte documenten
    Werp documenten met persoonlijke gegevens niet zomaar in de vuilnisbak, gebruik een papierversnipperaar. Voorkom zoveel mogelijk dat u papieren documenten meeneemt buiten kantoor.

• Beveilig het kantoor
    Zorg ervoor dat u de best mogelijke beveiliging heeft. Zorg ervoor dat er toegangscontrole aanwezig is, zodat ongewenste bezoekers niet op kantoor kunnen komen. Dit geldt voor kantoren, maar vooral voor openbare ruimtes zoals de receptie, spa of restaurant van het hotel.

Technische beveiligingsmaatregelen

Organisatorische beveiligingsmaatregelen vormen de basis. Technische beveiligingsmaatregelen hebben hetzelfde belang of zijn zelfs belangrijker, aangezien ongeautoriseerde toegang tot computers moeilijk kan worden gedetecteerd.

• Toegangscontrole
    Zorg ervoor dat alleen mensen die echt toegang nodig hebben, toegang krijgen. Heeft deze persoon echt alle beheerdersrechten nodig? Denk aan Privacy by Design en geef gebruikers zo ​​min mogelijk toegang.

• Deel geen accounts
    Deel nooit accounts met uw collega's, want het zal dan onmogelijk zijn om aan te tonen via welke account eventuele informatie is gelekt. De meeste systemen staan ​​gebruikersbeheer toe, vraag de beheerder om een ​​account aan te maken voor elke nieuwe medewerker.

• Sterke wachtwoorden
    Omdat gebruikers veel wachtwoorden moeten onthouden, verzinnen ze helaas wachtwoorden zoals "Welkom123 @" of "JanDeBoer1983!". Deze wachtwoorden kunnen binnen enkele minuten worden gekraakt, zie Redenen waarom beveiligde wachtwoorden belangrijk zijn.

• Gebruik een wachtwoordbeheerder
    Gebruik een wachtwoordbeheerder om uw leven makkelijk te maken. Hiermee kunt u ook veilig wachtwoorden delen met collega's (als er geen manier is om afzonderlijke gebruikersaccounts te maken).

• Virusscanner
    Zorg ervoor dat uw virusscanner is ingesteld om elke dag updates automatisch te downloaden.

• USB-sticks
    Gebruik geen USB-sticks, omdat dit een veelvoorkomende reden is voor datalekken of virusinfecties. Gebruik in plaats daarvan oplossingen voor het delen van documenten, zoals Dropbox of WeTransfer.

• Beveilig de toegang tot uw computer en smartphone
    Een viercijferige code is onvoldoende en kan binnen enkele uren worden gekraakt. Wijzig uw toegangscode in ten minste zes cijfers. Zorg er ook voor dat u tracking-apps activeert, zoals Find My iPhone.

• Twee-factor-authenticatie
    Veel systemen bieden nu de mogelijkheid om twee-factor-authenticatie te activeren. Wanneer u inlogt met uw wachtwoord, wordt er een code naar uw smartphone verzonden om te controleren of u het echt bent.

• E-mail
    Activeer indien mogelijk twee-factor-authenticatie. Open geen berichten die u niet verwacht. Open geen bijlagen die u niet verwacht. Vraag uw systeembeheerder of uw e-mail versleuteld verzonden wordt.

Als u een vraag heeft over bovenstaande informatie die van belang kan zijn voor anderen, dan kunt u een opmerking onder dit artikel schrijven. Als de vraag specifiek op uw situatie betrekking heeft, neem dan contact op met Support. We helpen u graag!

NB Bent u benieuwd of uw wachtwoord veilig is? Bekijk via How Secure Is My Password hoe snel uw wachtwoord te kraken is.

Een wachtwoord als "Welkom1234!" zal in deze tool goed naar voren komen, maar is toch snel te raden omdat het een veelgebruikt wachtwoord is.